woensdag 27 juli 2011

Na de vakantie weer thuis

Na de vakantie weer thuis!

Weer thuis na de vakantie? Hopelijk heb je een heerlijke vakantie gehad, heb je je los kunnen weken van je werk, de rompslomp rond de laatste drukke schooldagen van je kind(eren) achter je gelaten en ben je uitgerust teruggekomen!
De plantjes zijn goed verzorgd, de post is uit je brievenbus gehaald, de kamers gelucht. Jij kunt in een ontspannen gemoedstoestand weer gaan settlen in je huis.

Je weet dat zodra de voordeur opengaat, er een aantal zaken zijn die je standaard moet doen maar jut jezelf niet op, blijf zolang als je kunt in de 'relax-mode' en doe het rustig aan. Ik ga er hierbij wel vanuit dat je nog een paar dagen vrij hebt voordat je weer stort in het leven van alle dag.

Welke taken liggen er te wachten als je weer terug bent?

De Post Als het goed is, ligt er een stapeltje op je te wachten. Laat het  nu  nog even voor wat het is,  andere zaken hebben nu prio. Als je kinderen lopen te dralen en ook wat willen doen, kun je ze vragen de post te sorteren op reclamefolders, kranten en daadwerkelijke post. Zo weet je zeker dat rekeningen etc. niet ondergesneeuwd raken.

Autovakantie achter de rug? Je auto kan er na de nodige kilometers ietwat uitgewoond uit zien maar ook hier het advies om het uitruimen van de auto stap voor stap te doen. Doe je dat niet en wil je binnen de kortste keren een auto die er van binnen en buiten weer spic en span uitziet, dan ben je waarschijnlijk ook snel een heleboel energie kwijt. Da's zonde toch?
Kom je laat thuis of zelfs 's nachts, dan haal je uiteraard de persoonlijke en waardevolle dingen uit de auto plus je kleding en toiletspullen. Geniet van je welverdiende nachtrust , heerlijk in je eigen bedje. De volgende dag kan het uitruimen dan echt beginnen!

Uitruimen van de auto
Pak weer de drie dozen of bakken - de zgn. HO doos oftewel de Hier Opbergen doos, de EO doos oftewel de Elders Opbergen doos en de W doos oftewel de Weggooi doos - en mest je auto uit. Eerst kunnen natuurlijk de tassen of kratten met kleding eruit voor zover dat al niet gebeurd is. Waarschijnlijk teveel voor de EO doos, dus laat dat door een van je andere reisgenoten meteen naar de wasmachineruimte brengen. Hij of zij kan wellicht ook al een eerste was draaien. Begin dan met de achterbak en haal er telkens een voorwerp uit en leg  het in de desbetreffende doos.
Als de hele achterbak leeg is, begin je aan de binnenkant van de auto. Check daar alle spullen, te beginnen bij je dashboardkastje en ga dan stap voor stap alle plekken af. Alle afval kan meteen richting de afvalbak. De EO doos gaat even naar de gang evenals de HO doos want er moet eerst gepoetst worden.

Auto leeg? De auto is nu toe aan een wasbeurt. Je kunt of het voor de deur doen of naar de wasstraat rijden...wel zo makkelijk. Daarna volgen de matten, lekker uitkloppen en uitzuigen maar. Vervolgens kun je binnenkant poetsen, vette autoruiten, zijvakken en dashboard poetsen en klaar is kees. Je auto ziet er uit om door een ringetje te halen.

Tip : Doe alles in je eigen tempo, je hoeft niet als een dolle en de auto uit te ruimen en linea recta je auto te wassen. Verdeel je energie want je bent uitgerust teruggekomen weet je nog? Gun jezelf een pauze en geniet bijvoorbeeld van een kopje koffie.


Tijd voor de HO - doos, de EO - doos en de W - doos Alles wat in de HO doos zit, kun je weer een plekje geven in de auto. Haal daarna telkens een voorwerp uit de EO - doos en leg het voorwerp terug op de vaste plek in huis of schuur. Alles wat in de W - doos zit kan weggegooid worden.

De was Als het goed is draaien de wasjes. Van kleding die niet ongeschonden uit de vakantie is gekomen, kun je je afvragen of dat nog in de kledingkast moet komen te liggen. Ik zou zeggen van niet. Dat scheelt op een ander moment weer tijd qua sorteren van de kleding.

De post De meeste reclamefolders kunnen meteen richting papierbak omdat de reclameperiode vaak al verlopen is. En dat geldt natuurlijk ook voor de kranten tenzij er nog interessante katernen zijn die je graag wilt lezen.
Belangrijke post sorteer je op 'te betalen rekeningen', ' nog te lezen info' en 'bewaren' en gaan naar de daarvoor bestemde administratie cassette.

Vliegvakantie achter de rug? Wanneer je terug komt van vakantie beperkt het organizen zich tot de was en het schoonmaken van de koffers, het terugzetten van boeken op de vaste plek. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de paspoorten. Voor wat betreft de post is hier boven iets terug te lezen.
Ook hier geldt weer : doe alles in je eigen tempo, je hebt immers nog een paar dagen vrij.

Last but not least Vergeet de persoon niet die je plantjes heeft verzorgd en trouw je brievenbus heeft geleegd. Een klein gebaar is al genoeg om je waardering uit te spreken.

2 opmerkingen:

  1. Hij is weer super Elsa...
    Nog een tip voor voor de was: Sorteer de vuile was alvast op kleur/materiaal in plastic zakken voor dat je gaat inpakken. Scheelt een hoop tijd bij het uitsorteren van die bergen vakantiewas...

    BeantwoordenVerwijderen