maandag 11 juli 2011

Ik vlieg! Reis checklist

Ik vlieg! Reis checklist

Wat komt er zoal om de hoek kijken als je gaat vliegen? Je krijgt hier een aantal adviezen en suggesties aangereikt die je kunt gebruiken bij het samenstellen van je persoonlijke reis checklist.

Reisdocumenten Laat je niet verrassen en check ruim voordat je vertrekt welke reisdocumenten je nodig hebt voor het land of de landen die je wilt bezoeken. Probeer dat niet te onthouden maar noteer alles op het welbekende 'to do' lijstje. Als je bijvoorbeeld een visum moet aanvragen, is het handig om de acties die je daarvoor moet uitvoeren ook op te schrijven. Zo heb je precies in beeld welke stappen je moet nemen en hoeveel tijd dat gaat kosten.
Weet je niet precies over welke documenten je dient te beschikken, check dan de officiele instanties zoals de ambassade of het consulaat van het betreffende land, je reisagent of het visum buro.

Wat valt er zoal onder reisdocumenten? Je professional organizer zet het hier voor je op een rij :
  • een geldig paspoort
  • eventuele visum of visa
  • je vliegticket of e-ticket
  • verzekeringspasje
  • reisbescheiden met boeking- of reservering informatie
  • rijbewijs
  • evt. vaccinatiebewijs
  • medische gegevens indien noodzakelijk
Heb je nog andere suggesties, laat het me weten. Hoe completer de lijst des te beter!

Koffer of rugzak? Praktisch gezien is een rugzak natuurlijk handiger als je gaat trekken. Wanneer je op een en dezelfde bestemming verblijft, kun je natuurlijk ook een koffer gebruiken.
Met de auto rondreizen? Afhankelijk van het de grootte van het reisgezelschap kun je overwegen een rugzak of  reistas of toch de koffer te gebruiken. Het voordeel van reistassen is dat het wat meegeeft als je alles in een krappe achterbak moet plaatsen.

Tip: Check op je reispapieren of op de website van de luchtvaartmaatschappij hoe zwaar je bagage maximaal mag wegen. Lees ook alles over de regels die gehanteerd worden voor het meenemen van fietsen, surfboards en alle andere afwijkende bagage. Laat je op het vliegveld niet verrassen, het zou zonde zijn om voor overbagage te moeten betalen.

Hoe kan ik het handigst een koffertje inpakken? Op You Tube circuleren er filmpjes die je laten zien hoe je handig een koffer kunt inpakken.

Op reis met kinderen Korte of lange vliegreis, zorg dat de kinderen tijdens de vliegreis wat om handen hebben, als ze zich gaan vervelen. Je zou elk kind een klein rugzakje kunnen geven met daarin haar of zijn favoriete boek, tekenblok en potloden, een puzzelboekje en pen en eventueel de Nintendo DS. En met een rugzakje door de paspoortcontrole en security controle is natuurlijk ook heel leuk voor een kind. Met de eigen bagage voel je je natuurlijk al een echter reiziger!

Last van de oortjes? Tijdens het opstijgen of dalen kan je kind last krijgen van de oortjes. ( En jij natuurlijk ook..) Stop in het rugzakje een rolletje pepermunt. Zo heeft het kind iets om op te zuigen en is er een kans dat de oorpijn minder wordt.
Je kunt je kind ook proberen af te leiden door samen gekke gezichten te trekken of uitgebreid te gapen. Dit kan komische taferelen opleveren, het kind is even afgeleid van de pijn en hopelijk wordt de oorpijn ook minder.
Wat ook kan helpen is minstens een half uur voor vertrek of voordat de daling wordt ingezet wat neusdruppels te nemen. Dit vermindert ook de kans op vervelende oorpijn.

Kleding tijdens vliegen Trek lekker zittende kleding aan als je op vakantie gaat, laat je pumps in de koffer en trek ook comfortabele schoenen of sandalen aan. Hou er rekening mee dat tijdens het vliegen je voeten wat kunnen opzetten. Pumps krijg je dan van ze lang zal ze leven niet meer aan....
Nog een reden om makkelijke schoenen en lekker zittende kleding aan te dragen is de security check op het vliegveld. Vanwege veiligheidsoverwegingen moet je naast je horloge, losse muntjes etc ook vaak je riem, jas en schoenen uit doen voordat je door het poortje mag lopen. Rijglaarzen zijn bijvoorbeeld op zo'n moment nou niet de ideale schoenen om uit en weer aan te doen..

Lezen Afhankelijk van de duur van de reis is het wel lekker om wat leesvoer mee te nemen.Dit kan varieren van tijdschriften tot leesboeken. Deze zaken kun je op het vliegveld kopen maar als je al boeken mee wilt nemen vanuit huis moet je er wel rekening mee houden dat boeken in je handbagage aardig wat kan wegen. Dus check voor de zekerheid nog even hoe zwaar je handbagage mag zijn.
Een uitkomst is tegenwoordig de e-reader. Als je lezen  op deze manier ook prettig vindt, is het een uitkomst. Het scheelt plaats in je handbagage en is lekker licht.

Je persoonlijke checklist Stel naar aanleiding van de tips je persoonlijke checklist samen, maak een actielijstje voor de zaken die je voor vertrek moet regelen - denk aan visumaanvragen - en begin op tijd met het afwerken van je checklist. Zo behoud je rust en overzicht tijdens de voorbereidingen en ga je lekker relaxed het vliegtuig in!

2 opmerkingen:

  1. Mooie lijst Elsa. Zal mijn oude checklist binnenkort weer eens uit de computer halen en up te date maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tks Petra!

    Succes met update van je checklist! Alvast een fijne vakantie toegewenst!

    Groetjes, Elsa

    BeantwoordenVerwijderen