donderdag 14 juli 2011

Na de vakantie brugpieper in huis?

Na de vakantie brugpieper in huis?

Heb je een brugpieper na de vakantie? Dan breekt er voor je kind en natuurlijk voor jou als ouder een spannende tijd aan.
Maar wat valt er zoal te doen voordat je kind aan zijn of haar eerste dag op 'de middelbare' begint? Is een metamorfose van kinderkamer naar stoere brugpieper kamer een leuk idee om de nieuwe fase in te luiden?
Jouw professional organizer zet hieronder een aantal zaken op een rijtje en doet wat suggesties.

Eerst opruimen Niet iets waar je kind aan denkt maar misschien toch wel handig voordat er allerlei schoolspullen gekocht gaan worden die ook een plaatsje in de kamer verdienen. Het leukste is natuurlijk om er met je kind op een luchtige manier vorm aan te geven. Als er bijvoorbeeld nog een Bambi lamp aan de wand hangt, kun je je samen afvragen of dat nog wel 'cool' is..
En wat te denken van een tafel of heus bureau waar huiswerk aangemaakt gaat worden ( hoop je..) Daar moet ook plaats voor gemaakt worden.

Handige stappen tijdens de opruimsessie :
  • Pak de drie verhuisdozen en bestempel ze tot de 'hier opbergen' doos, de 'elders opbergen' doos en de 'weggeef' doos.
  • Bepaal welke plek in de kamer je als eerste gaat inpakken om spullen te sorteren. Betrek hierbij vooral je kind, het zijn tenslotte zijn of haar spullen. Neem bijvoorbeeld de boekenplanken of boekenkast als die er staat. Vaak staan er op de planken of in de boekenkast naast alleen boeken ook vaak andere prullaria. Ga er samen met je kind doorheen en vraag bij elk voorwerp af of het in de kamer mag blijven, eigenlijk op een ander plek buiten de kamer thuishoort, weggeven kan worden of weggegooid kan worden. Leg het voorwerp dan in de daarvoor bestemde doos. Voor een kind kunnen dit misschien wel moeilijke vragen zijn, dus help je kind daarbij en leg de nadruk op jullie doel : metamorfose naar stoere brugpieper kamer met plaats voor middelbare school spullen.
  • Probeer niet in 1 ochtend de hele kamer door te lopen en op te ruimen. De aandacht van je kind zal al snel verslappen. Als je het luchtig brengt en je kind op een leuke manier betrekt bij deze opruim en sorteer actie, zal je kind er zelfs lol in gaan krijgen want het einddoel is immers een kamer die ook klaar is voor de middelbare schooltijd! 
Tip 1 :
Na de opruimsessie breng je de 'elders opbergen' doos naar de ruimte waar het wel thuis hoort. Daar blijft het staan totdat je klaar bent met de metamorfose van je kinds kamer.

Tip 2 :
Als je kind hele dierbare spulletjes heeft, kun je een speciaal kistje of doosje aanleggen waarin deze spulletjes bewaard kunnen worden.
Mooie tekeningen e.d kun je in een grote map bewaren.

Zijn in een aantal sessies alle hoeken en kasten van de kamer doorgespit, alle voorwerpen onder de loep zijn genomen en gesorteerd dan heb je hopelijk allebei al een opgeruimd gevoel in je hoofd.

Klaar met opruimen en nu? Een likje verf op de muren in stoere kleuren doet wonderen en geeft een frisse uitstraling. Laat je kind een kleurtje uitkiezen en ga aan de slag. Hangen er nog gordijnen met een kinderlijk motiefje dan is het nu misschien ook tijd om die te vervangen door nieuwe (rol)gordijnen.

Herindelen Het is leuk om samen met je kind te puzzelen met de meubels die er al staan. Waar komt het bureau, bij het raam of tegen een muur, blijft het bed op dezelfde plek, komen er planken boven je bureau of is er nu een plank vrij in de boekenkast voor de schoolboeken Heb je misschien leuke foto's die je op kan hangen? Kortom, laat de fantasie de vrije loop. Een herindeling kan je het gevoel geven een totaal andere kamer te hebben.

'What to do list' Inspiratie opgedaan om aan een metamorfose te werken? Maak dan samen met je aankomende brugpieper een lijstje met actiepunten om die stoere brugpieper kamer te verwezenlijken.

Last but not least Een metamorfose is met elk gewenst budget mogelijk. Slimme trucs zoals een herindeling kost geen cent maar geeft wel een ander gevoel. Voor rolgordijnen kun je naar een speciaalzaak maar dat hoeft natuurlijk niet. Kortom, wees creatief en hou het simpel!

1 opmerking:

  1. Dag Elsa,
    Wat een mooi blog heb je (super achtergrondfoto!) en je artikel over brugpiepers is heel herkenbaar. Onze jongste is net brugpieper af, kan een enorm chaotische kamer hebben. Grappig is dat ze ook zelf opruimkriebels krijgt en dan meteen maar een nieuwe kamerindeling verzint en uitvoert..
    Je tips zijn helder, samen opruimen is ook veel gezelliger!

    BeantwoordenVerwijderen