woensdag 18 februari 2015

5 x DO'S en DON'TS bij OPRUIMEN


Is het nog steeds een rommel in en om het huis ondanks verwoede opruimpogingen? Check de 5 DO'S en DON'TS en doe er je voordeel mee!

De 5 DO'S



Do nummer 1 Maak een plan

Hoe klein of groot een opruimklus is, maak altijd een plan. Vraag je jezelf af waarom het een rommel is geworden. Dit begrijpen, kan motiveren om de rommel aan te pakken. Bedenk wat je met de te opruimen plek wilt doen en wat je met de opruimactie wilt bereiken?








Do nummer 2 Voldoende schoonmaakspullen

Wanneer een kastje of een plankje leeg is, is dit een uitgelezen mogelijkheid om er met een schoonmaakdoekje even door heen te gaan. Zorg voor een emmertje sop, voldoende microvezeldoekjes, vuilniszakken én een goede stofzuiger.







Do nummer 3 Meten is weten

Als de opruimklus afgerond is, weet je of je organizing produkten  waarin je spullen kunt bewaren, nodig hebt of niet. En wat ook geldt: meten is weten. Meet daarom zorgvuldig hoe breed of lang eventuele kasten of boekenplanken moeten zijn. Het is handig om een rolmaat mee te nemen naar de winkel. Zo weet je zeker of een kast of planken ook daadwerkelijk zullen passen op de plek die jij in gedachten hebt.



Do nummer 4 Wees kritisch bij kopen

Waak voor impulsaankopen. Vraag je af of je die leuke keukengadget echt wel nodig hebt. Impulsaankopen verdwijnen vaak ongemerkt in een lade of kast. Maanden later kom je het misschien tegen en vraag je je verwonderd af waar je dit gadget ook alweer voor kunt gebruiken......


Do nummer 5 Gebruik je spullen

Als je spullen hebt gekocht voor bijvoorbeeld gebruik in de keuken,
gebruik die dan ook.
Spullen die niet gebruikt worden, worden een sta-in-de-weg en nemen onnodig plaats in de kasten of op de planken.


De 5 DON'TS


Don't nummer 1 Uitstelgedrag

Opruimen is een steeds terugkerende activiteit. Doe je dit niet met grote regelmaat dan loop je de kans dat je huis binnen de kortste keren veranderd in een chaotisch huishouden. Wees dus alert als je jezelf hoort denken: "Dat doe ik later wel...."





Don't nummer 2 Blind gaan opruimen

Je stort je in een opruimklus en weet niet waar je met de spullen die je weg wilt doen, naartoe moet. Breng in kaart waar de kringloopwinkel is in je stad, wanneer grofvuil wordt opgehaald en op welke dag de gewone vuilnis wordt opgepikt.



Don't nummer 3 Houden omdat het 'handig' is...

Vaak worden spullen bewaard omdat je denkt dat je het óóit weer zal gebruiken. Ondertussen belanden deze spullen in kasten, op zolder of in de schuur en wordt er jaren niet naar omgekeken.
De spullen die jij ooit zo handig vond, zijn ballast geworden. Om dat te voorkomen, kun je deze spullen een betere bestemming geven. Doneer of verkoop, er is altijd iemand die jouw ongebruikte spullen wél regelmatig zal gebruiken.



Don't nummer 4 Opruimen zonder uitleg

O, wat ben je trots als je de keukenkastjes ziet die je net hebt opgeruimd. Het ziet er strak uit en steeds als je de deurtjes opendoet voel je je trots. Maar wat een deceptie als de keukenkastjes na korte tijd er weer ongeorganiseerd uitzien. Wat voor jou een heel logisch opruimsysteem lijkt, blijkt aan de rest van het gezin niet besteed. Leg je opruimsysteem daarom uit en ruim zo op dat de kastjes makkelijk netjes te houden zijn, ook voor je huisgenoten.


Don't nummer 5 Geen taakverdeling

Opruimen is één ding, onderhouden is een andere belangrijke taak.
Bespreek binnen het gezin wie welke taken wanneer wil uitvoeren.
Op deze manier is er een duidelijke taakverdeling en voorkom je dat iedereen van elkaar denkt dat de ander een bepaalde taak uitvoert. Door de taken te verdelen blijft het huis opgeruimd en daar heeft iedereen profijt van!





Heb je vragen naar aanleiding van dit blogbericht, laat dan een reactie achter. Ik kom er zo snel mogelijk op terug.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten